Vrijwilliger in beeld: Verjaardagkaartenmaker Stefan van den Berg

11 jan 2023

Reporter Femy van Dillen is vrijwilliger en verzamelt voor de Huiskamer van Odijk verhalen van vrijwilligers. Zij geeft in een serie verhalen steeds een inkijkje in het leven van een van de vrijwilligers en hun bijdrage aan het dorp via de Huiskamer van Odijk.

Het is 2 november 2022 en ik heb een afspraak met Stefan van den Berg, vrijwilliger bij en deelnemer aan de Huiskamer van Odijk. Eerder ontmoette ik hem al bij de deelnemers van het creatief café, waar ik zelf ook weleens aanschuif met mijn diamond painting of haakwerk. Een gevarieerde groep van deelnemers. We gaan in een rustiger omgeving zitten. Stefan wil graag weer aan het werk, maar door medische omstandigheden lukt dat vooralsnog niet. Om toch onder de mensen te komen en zijn gedachten te verzetten heeft, hij een oude liefhebberij opgepakt. Hij kalligrafeert. Hij kalligrafeert niet zomaar iets, maar zorgt dat de namen van jarige vrijwilligers op enveloppen komen. met een verjaardagkaart erin namens het bestuur. Deze bezorgt hij bij de desbetreffende jarige. “Ik loop dan gelijk een rondje met de hond, want die moet er toch ook uit.”
Stefan laat mij wat foto’s zien van zijn werk en wat voorbeelden van letters. Het is heel fascinerend om te zien hoe hij de letters allemaal precies hetzelfde krijgt, volledig handgemaakt.

“Hoe ben je hier terecht gekomen?”
Mijn vrouw deed al vrijwilligerswerk voor De Huiskamer, Judith, ze is chauffeuse bij de Chauffeur van Odijk. Judith zei dat er een vacature op de site stond waarin gevraagd werd naar iemand die kaarten wilde bezorgen bij jarige vrijwilligers. Ik heb een mooie kaart voor Irene (coördinator vrijwillige inzet) gemaakt als vorm van sollicitatie. Dat werd blij verrast ontvangen. Daarop volgde een uitnodiging voor een gesprek en dat resulteerde tot dit.

“Krijg je weleens feedback op jouw kalligrafeerwerk?”
Ja , ik krijg regelmatig reacties terug dat mensen het mooi vinden. Voor mij gaat het niet alleen om de techniek, want je kunt het met een kroontjes pen doen waarin je in één keer de letters neerzet, maar ik doe het met een geodriehoek en liniaal. Ik maak berekeningen en ben op die wijze creatief bezig.

“Waar kom je vandaan?”
Utreg haha, ja Utrecht, daar studeerde ik Biologie. Om zonder studieschuld af te studeren werkte ik in een supermarkt. Judith kwam daar als klant. Ik heb haar bij het vriesvak leren kennen. We wonen nu tien jaar in Odijk, maar we hebben in Overvecht gewoond. Wij wilden onze kinderen daar niet groot laten worden. Het is een goed move geweest om van de stad naar Odijk te verhuizen. Judith en ik noemen het onze ‘witte vlucht’. Als ik een keer niet aanwezig ben bij in de Huiskamer van Odijk op woensdagochtend, wordt er lief nagevraagd naar je. Je wordt gemist, gezien en gehoord, begroet. Mensen plagen elkaar met kleine dingen op een positieve manier. Er is humor, saamhorigheid en betrokkenheid. Dat vond ik niet in Overvecht.

“Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou?”
Het betekent dat ik uit mijn schulp kom en onder de mensen ben en het is een goeie stok achter de deur, want als ik iets afspreek dan houd ik mij aan mijn woord. Dat is wel een valkuil, want als ik teveel dingen afspreekt dan val ik om. Het helpt me ook bij mijn herstelproces en ik vind het leuk. Op dit moment in mijn leven is het – bewust gekozen – een vorm van therapie, want ik wil ergens uitkomen, waar ik zelf niet uitkom. Het is meer de stok, dan de schaapsherdersstaf.

“Hoe voelt het voor jou om wat te kunnen betekenen voor een ander?”
Ik vind het heel leuk om die waardering daarvoor terug te horen. Het maakt mijn leven leuker. Bovendien vind ik het super dat er meer dan 100 vrijwilligers zijn die zich inzetten voor een ander. Echt súper! Voor mijzelf betekent het een stuk zelfbeschikking of -waardering. Ik weet niet goed hoe ik dat moet zeggen maar ik kan dit doen wanneer ik zelf wil. Het is een klein afgebakend stukje creatieve bezigheid. Ik hoef niet na te denken over wat ik nou eens zal gaan maken vandaag. Ik heb het al. De benodigdheden zitten in een doosje en ik kan het overal mee naar toe nemen. Het raakt voor mij belangrijke vinkjes aan zodat mijn leven leuker wordt. De creativiteit, het uitlijnen, het moet precies kloppen.

Ik bedank Stefan hartelijk voor zijn openheid en het feit dat ik hem mocht interviewen.

Femy van Dillen
interviewer