Vrijwilliger in beeld: Algemeen bestuurslid Tanja de Vries

19 dec 2021

Reporter Femy van Dillen is vrijwilliger en verzamelt voor de Huiskamer van Odijk verhalen van vrijwilligers. Zij geeft in een serie verhalen steeds een inkijkje in het leven van één van de vrijwilligers en hun bijdrage aan het dorp via de Huiskamer van Odijk.

Op 13 oktober 2021 sprak ik met Tanja de Vries, geboren in Vianen met grootouders in Odijk. Tanja woont met haar man en twee kinderen (7 en 9 jaar) in Odijk en heeft een groot lokaal netwerk. De dorpsgeest behouden en mensen dichter bij elkaar brengen ligt haar na aan het hart. Zij geeft een kijkje in dat deel van haar leven en ik laat haar aan het woord.

Meedoen in het dorp is leuk
“Het dorpsgevoel is heel leuk. Elkaar begroeten en gedag zeggen kost geen geld. De vraag is hoe je een ander kunt helpen met simpele dingen, kleine attenties of diensten. Daar is de ander heel erg mee geholpen. Aandacht voor elkaar, het delen in alles. Ik ben ermee opgegroeid.

In praktische zin draag ik daar mijn bescheiden steentje aan bij. In Vianen was ik voetbalscheidsrechter. Mijn opa (Henk Houtzager) is mede-oprichtster van de plaatselijke voetbalvereniging hier SV Odijk, later was mijn vader er sportmasseur, had ik bardienst, en nu voetbalt mijn zoon Thijs er. Op de basisschool van mijn zoontjes zit ik in de ouderraad. Voor de Huiskamer van Odijk doe ik vrijwilligerswerk. Eerst had ik een coördinerende rol voor de activiteiten en nu ben ik algemeen bestuurslid. Het hoofddoel is verschillende doelgroepen met elkaar in contact te brengen en samen hulp te bieden waar nodig op sociaal gebied, voor oudere en jongere mensen en voor kinderen.

Gluurpietjes-actie
De Huiskamer van Odijk blijft ondanks alle huidige coronabeperkingen actief met wat er kan en mogelijk is, vooral nú is dat van belang, in deze moeizame tijden. De Gluurpietjes-actie was in samenwerking met één van de basisscholen vorig jaar een hit. Dit jaar doen er al twee basisscholen met de actie mee. Er worden kleurplaten gemaakt door kinderen en achter het raam opgehangen door leden van de Huiskamer. Kinderen maken vervolgens een speurtocht door het dorp om de kleurplaat-Pietjes te zoeken. Leden worden toegezwaaid of begroet door de kinderen met ouders. Het enthousiasme over en weer geeft een saamhorigheidsgevoel. Het verbind en geeft waardering over en weer.

Carrière bij de Huiskamer van Odijk
In 2016 ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij de Huiskamer van Odijk. Ik werkte voor mijn betaalde baan toen minder uren en met een langdurig herstelproces van een gebroken been zocht ik wat afleiding. Bij het Digi Café hielp ik Odijkers met digitale vragen. Via Irene de Kruijf (onze vrijwilligerscoördinator) kwam ik in het bestuur als coördinator van de activiteiten. Daarin was ik de schakel tussen wat er bij de activiteiten leeft en het bestuur. Toen mijn beschikbaarheid overdag minder werd is deze bestuurdersrol aangepast naar een algemene bestuursfunctie. Daarin verricht ik diverse werkzaamheden van contact onderhouden met bijvoorbeeld de basisscholen, het opstellen van de leden-nieuwsbrief en het beheren van de Facebookpagina.

Bestuur
Onze voorzitter Rens van den Boom missen we heel erg. Hij is afgelopen september overleden. Gelukkig hebben we met het bestuur en de vrijwilligerscoördinator hem nog persoonlijk kunnen bedanken voor zijn voorbeeldrol en inzet. Dat hebben we gedaan met een mooi beeldje van een roos op een sokkel met daarbij een persoonlijke brief. Het is zó fijn dat we dit nog bij leven hebben kunnen doen. We hebben veel aan Rens te danken en persoonlijk heb ik bestuurlijk veel van hem geleerd.

Op dit moment bestaat het bestuur uit een klein team met korte lijntjes en we kunnen wanneer het moet snel schakelen. Ook met onze vrijwilligerscoördinator Irene, die goed en vlot kan aansturen op het uitvoeren van te nemen acties. Zij houdt – mede – een vinger aan de pols, daar zijn we als bestuur héél blij mee.

Verbinden met elkaar, daar kan ik van genieten

Ik prikkel graag mensen om in discussie te gaan, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te verbinden met elkaar, daar heeft iederéén profijt van. Van zulke dingen kan ik echt genieten. Organiseren en verbinden. Voor de ene is het klein maar voor de andere heel waardevol.

Het is belangrijk om mensen te hóren en te zien. Ik leer mijn kinderen om open te staan voor elkaar en voor een ander. Dáár bij te springen of te steunen waar dat nodig is dat vind ik héél belangrijk voor nú en voor later”.

Femy van Dillen
interviewer