Vrijwilligers van het Digi café helpen u graag; kom gerust langs

23 apr 2022

Elke woensdagochtend vanaf 10.00 uur zit een afwisselend duo van vrijwilligers klaar in het dorpshuis van Odijk om mensen te helpen in het Digi café van de Huiskamer van Odijk.
Hier ben je van harte welkom met problemen bij het gebruik van PC, laptop, tablet of telefoon (devices). Er is al een aanloop, maar er is nog genoeg ruimte om meer mensen te helpen.

Het Digi café is sinds 2017 actief en heeft al menig Odijker verlost van problemen op alle devices. Kartrekker is vrijwilliger Frans Brinkman. Hij heeft veel ervaring opgedaan door hier enorm actief mee bezig te zijn. Hij is ook ambassadeur bij Seniorweb, vrijwilliger bij het Digi café in de Bibliotheek van Bunnik en daarnaast tabletcoach, docent en veiligheidsadviseur bij KBO-PCOB (grootste ouderenbond van Nederland).

Geen vraag is dan ook te gek om te stellen in het Digi café. De hulpvragen zijn heel divers. Een smartphone die helemaal vastloopt door het grote aantal foto’s en video’s die er op staan. Een device die erg traag is geworden of waar de mail niet meer op werkt. Er zijn vragen over de werking of het verwijderen van App’s en er wordt zelfs meegedacht over de aankoopmogelijkheden van een device. Soms gaat volgens Frans Brinkman de dienstverlening zelfs verder: “De afgelopen maanden hebben we mensen geholpen met het aanvragen van de boosterprik en het opvragen van de QR-code. Dat was dus zeer actuele hulp. Ook hebben we mensen geholpen met de instellingen op hun device.”

Er is genoeg kennis aanwezig bij de vrijwilligers. Van zowel alle soorten devices als de diverse besturingssystemen zoals Apple, Android en Windows/Microsoft. “De kennis die wij hebben, is gebaseerd op ervaring uit het werkzame leven. Tevens op basis van zelfstudie en gewoon doen. Ervaring is de beste leermeester. Vandaar dat we zoveel mogelijk de hulpvrager het zelf laten oplossen op basis van aanwijzingen van ons”, aldus Frans.

Het is in eerste instantie de bedoeling dat mensen gewoon langskomen op woensdagochtend. Heel soms wordt er een uitzondering gemaakt. “Iemand met een vraag die niet naar de Huiskamer van Odijk kan komen kan zich melden bij de Helpende Hand per telefoon (06-20345209). Dan wordt er een match gemaakt met de vrijwilliger die ook bij mensen thuis komt. Dat is in principe niet het uitgangspunt van het Digi café, maar het kan wel.”

Op de vraag waarom Frans Brinkman vrijwilliger is, geeft hij snel enthousiast antwoord: “omdat het leuk is, omdat het nuttig is en omdat mensen dankbaar zijn als je wat voor hen kunt betekenen. Men is altijd blij als het probleem is opgelost of dat er een oplossing mogelijk is, en dat geeft voldoening.” Alle Odijkers die vragen hebben over digitalisering wil hij dan ook graag uitnodigen om gebruik te maken van het Digi café op de woensdagmorgen van 10.00 uur tot 11.30 uur. Voor meer informatie ga naar www.huiskamervanodijk.nl.