Nieuwe voorzitter zoekt nieuwe bestuursleden

19 sep 2022

Sinds mei heeft de Huiskamer van Odijk een nieuwe voorzitter, Frits Schiphorst. Hij brengt nieuwe energie in de organisatie, die tijdens de coronaperiode stil lag. Samen met zijn mede-bestuursleden is hij op zoek naar versterking, om nog meer te kunnen betekenen voor het dorp.

door Agnes Corbeij

Frits Schiphorst woont sinds 1991 in Odijk, is getrouwd met Jacqueline en samen hebben zij drie kinderen. Hij tennist graag en stapt geregeld op de racefiets. Ook wandelt Frits iedere ochtend een stukje langs de Kromme Rijn. ,,Ik vind dat een heerlijke manier om de dag te beginnen.”

ONDERNEMERS Zo’n 25 jaar lang was Frits werkzaam in de grafische branche. Sinds 2017 is hij eigenaar van het bedrijf Smartwall, waarmee hij onder meer deurstickers, raamfolie en reclameborden ontwerpt. Daarnaast organiseert hij diners voor ondernemers. ,,Ik ben daarmee altijd op zoek naar het verhaal achter de ondernemer.”

Op maatschappelijk vlak vervulde Frist verschillende bestuursfuncties, onder meer bij de tennisvereniging, oranjevereniging en het dorpshuis. Ook organiseerde hij een aantal jaren de sinterklaasintocht in het dorp. Afgelopen voorjaar zocht Frits iets nieuws en is hij gaan praten met Irene de Kruijf, de betaalde kracht van de Huiskamer van Odijk.

HUISKAMER De Huiskamer van Odijk is een coöperatie en werd opgericht in 2015. Inmiddels zijn zo’n 700 Odijkers lid en 100 van hen vervullen een vrijwilligersfunctie. De Huiskamer, gehuisvest in het Dorpshuis, organiseert activiteiten zoals het Ouder en Kids Cafe, de boodschappenservice en er staat een grote boekenkast, waar leden boeken kunnen lenen. Het doel van de coöperatie is het versterken van maatschappelijke participatie.

Frits: ,,Ik vind de Huiskamer een hele mooie organisatie, die veel voor de Odijkers doet. Er is in het dorp echt wel sprake van eenzaamheid. De Huiskamer doet daar echt iets aan. Zij organiseren activiteiten, zoals de Eettafel, de Helpende Hand en de Chauffeur van Odijk. Dit gebeurt allemaal voor en door Odijkers. Het is ontzettend leuk om dat samen te doen.”

STILSTAND De Huiskamer werd opgericht en jarenlang met veel bezieling bestuurd door Rens van den Boom. Hij overleed in september 2021. Hij liet een gat achter bij zijn familie, maar ook in het dorp en bij de huiskamer. Door zijn overlijden en door corona kwam de Huiskamer tot stilstand.

Frits wil daar verandering in brengen. ,,Ik wil kijken of we de trein weer in beweging kunnen krijgen en we willen nog meer mensen in laten stappen.” In Odijk zijn 700 mensen lid van de Huiskamer. ,,Met is mijn ambitie om binnen twee jaar onafhankelijk te zijn van subsidies, dat kan als het aantal leden stijgt tot boven de duizend.”

BESTUURSLEDEN Om dat voor elkaar te krijgen zijn meer bestuursleden nodig. ,,De verschillende activiteiten hebben al kartrekkers. Maar zij hebben ook ondersteuning nodig. We zoeken twee nieuwe bestuursleden. Een voor de communicatie en een voor de activiteiten. Er is ook ruimte om nieuwe activiteiten op te zetten.”

Behalve Frits zitten Tanja de Vries, Wim van Soest en Greetje Groeneveld in het bestuur. Als daar nog twee mensen bij komen, zal dat ook weer nieuwe vrijwilligers aantrekken en daarmee nieuwe energie, zo hoopt Frits. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij: info@huiskamervanodijk.nl of op 06-23707137.

Tekst en foto Bunniks Nieuws – ’t Groentje, door Agnes Corbeij – 16 sept 2022