De Helpende Hand van Odijk kan nog meer handjes gebruiken

20 jul 2022

Joke Nooij, coördinator Helpende Hand: “Het team coördinatoren wil graag voor iedereen een goede oplossing zoeken en vinden.”

door Willemijn van Putten-Blokland

ODIJK – De ‘De Helpende Hand’ is al sinds de oprichting in 2016 een onderdeel van de Huiskamer van Odijk. Deze dienst is er voor leden die incidenteel hulp nodig hebben bij kleine klusjes in en om het huis. Op dit moment bestaat het team uit 23 vrijwilligers, maar er is behoefte aan meer helpende handen.

Bij de Helpende Hand van Odijk gaat het om klusjes die nu en op korte termijn niet door eigen familieleden, vrienden of bekenden kunnen worden gedaan. Ook zijn de klussen te klein om een timmerman, klusjesman of andere professional in te schakelen. De klussen worden door de vrijwilligers gedaan die dat leuk vinden om te doen. Voorbeelden van klusjes zijn; het vervangen van een lamp, het pad sneeuw- of bladvrij maken, het afstellen van de tv of een kastje ophangen.

Joke Nooij is één van deze vrijwilligers. Haar rol is coördinator, hierbij brengt zij vraag en aanbod samen. Daarnaast is Joke ook spreekbuis tussen het coördinatorenteam en het bestuur. Joke kan nog wel even doorgaan met het noemen van voorbeelden. “Een auto met trekhaak die een caravan moest vervoeren, een slot repareren, het invullen van een formulier van de overheid of een simpele reparatie aan een fiets. Er wordt geregeld om dit soort hulp gevraagd.”

Er wordt goed gekeken naar wat er op het moment speelt en waar vraag naar is. Zo heeft tijdens Coronaperiode de chauffeursdienst even niet gedraaid, maar is er wel weer een extra boodschappendienst opgestart. “Van de boodschappendienst is dan ook door meerdere dorpsgenoten gebruik gemaakt. Met de komst van een aantal mensen uit Oekraïne in het dorp kwamen er ook vragen binnen over hulp met fietsen.” Joke vertelt verder: “Wij willen als coördinatoren graag voor iedereen een goede oplossing zoeken en vinden. Wij hebben twee maal per jaar een bijeenkomst om zaken door te spreken en het een en ander weer scherp op het netvlies te zetten. Bovendien is het prettig om problemen waar wij tegenaan lopen met elkaar te bespreken en te kijken wat een oplossing zou kunnen zijn.”

Volgens Joke zijn nieuwe vrijwilligers welkom. “Ook al lijkt de lijst met vrijwilligers lang, het blijft soms lastig om de juiste match te maken. Dat kan komen vanwege vakanties, gezondheidsredenen, of andere taken van de vrijwilliger. Wat verjonging zou fijn zijn. Zeker ook mensen die technische klusjes leuk vinden, dan kunnen wij meer mensen gaan helpen.”

Heb je vragen of wil je je aanmelden, neem dan even contact op met vrijwilligerscoördinator Irene de Kruijf. Loop op woensdagochtend even binnen in het dorpshuis of bel/mail haar op 06-23707137 of irene.dekruijf@huiskamervanodijk.nl.

Een Helpende Handklus kan aangevraagd worden door te bellen naar 06-20345209. Bij geen gehoor kan er een boodschap ingesproken worden op de voicemail. Spreek dan duidelijk naam, adres en telefoonnummer in. De coördinator luistert dagelijks de telefoon af zodat er binnen 24 uur gereageerd kan worden.